Feb 16, 2023

El terratrèmol a Turquia, Síria i Rojava: un desastre humà polític, no natural


Un edifici destruït pel terratrèmol amb cossos de salvament i seguretat
Crèdit de foto: EU Civil Protection and Humanitarian Aid (CC BY-SA 2.0)

Des de Col·lectivaT ens posicionem en contra la gestió estatal i governamental que s’està fent del terratrèmol produït recentment al sud-est de Turquia i el nord de Síria i Rojava. Un dels moviments sísmics més forts que s’han registrat mai en aquesta regió, que ha matat més de 40.000 persones i ha deixat 300.000 desplaçades, devastant un territori densament poblat. Com a cooperativa que treballa per revertir les injustícies i desigualtats estructurals dels pobles, específicament en l’àmbit cultural i lingüístic però també de manera transversal, qüestionem el relat que atribueix les causes d’aquest desastre humà a factors naturals i assenyalem la responsabilitat dels dirigents polítics en la seva causa, abordatge i resolució. Com tota qüestió que té a veure amb l’ésser humà, aquest desastre és polític, i negar-ho ens porta a defensar el mateix discurs que utilitza l’estat turc actual, davant les persones que critiquen la inacció i incompetència del seu govern.

La obligació dels estats turc i siri és construir infraestructures adequades a la normativa: habitatges, hospitals, aeroports i carreteres que amb l’esfondrament d’edificis han fet inaccessibles les brigades de rescat. A Turquia, la Presidència de Gestió de Desastres i Emergències, fa temps que ha quedat buida, inadequada i gestionada per empleats públics que no tenen ni les competències, ni l’experiència i ni la formació per actuar ràpidament en aquesta mena de crisis humanitàries.

Com a ciutadania que paga els seus impostos, els pobles d’aquesta regió tenen dret a demanar que l’Estat i les institucions facin la seva feina, i si no la fan, han de rendir comptes. La relació de l’estat modern amb la ciutadania així ho requereix i, per tant, que s’intentin tancar les vies per exigir responsabilitats a l’Estat és una mostra de dictadura.

Davant d’aquesta situació, com tantes altres al llarg de la història, les capacitats solidàries que l’ordre social dominant intenta silenciar han passat a primer pla. El desastre ha creat esquerdes en l’ordre establert i obre oportunitats perquè la vida s’organitzi d’una altra manera. Durant setmanes hem vist la resposta de brigades i organitzacions locals i d’arreu del món per donar suport a les persones afectades pel terratrèmol, des del rescat de cossos sota les runes, fins la compra d’equipament i aliments per la seva supervivència.

Per això, compartim algunes iniciatives que han llistat fons fiables de diverses organitzacions internacionals que estan recollint diners per ajudar les víctimes, com les companyes de Velvele i el CIEMEN. Les persones que parlen llengües de les regions afectades també poden oferir suport en la traducció d’informació i recursos per a la resposta humanitària mitjançant la plataforma de Translators without Borders.