eix

Recerca crítica i formació

Sobre l’eix de recerca crítica i formació

Fem recerca social i crítica per desafiar les estructures hegemòniques de pensament i d’anàlisi

Som investigadores combatents i fem recerca crítica per sacsejar les estructures dominants de pensament i d’opinió mitjançant producció de coneixement. Fem recerca empírica promovent formes participatives dels agents implicats a la realitat investigada. Treballem per a la transformació social amb perspectiva antiracista, feminista, LGBTI i de classe.

Pensament crític

Posar llum a allò que està ocult requereix pensament crític i perseverança. Investiguem i divulguem per fer-ho arribar arreu.

Metodologies participatives i vivencials

Les metodologies d’aprenentatge participatives promouen la implicació i permeten la revisió crítica dels posicionaments situats.

Incidència política

Treballem amb perspectiva feminista, antirracista i de classe amb l’objectiu de transformar les relacions de desigualtat imperants.

Esperança

Volem aventurar-nos més enllà de la realitat existent i comprometre’ns amb la cerca de possibilitats per construir una realitat social on el benestar sigui compartit equitativament.

Serveis

Recerca

Analitzem la realitat per contribuir a crear coneixement crític i generar eines per a transformar les condicions de dominació, opressió i explotació sota les que vivim.

Formació i capacitació

Impartim accions formatives i de capacitació, especialment en l’àmbit de les discriminacions amb perspectiva antiracista i feminista, on incorporem metodologies participatives.

Plans d’actuació

Elaborem plans d’actuació dirigits a institucions públiques locals per guiar-vos en la implementació i transversalització de les polítiques migratòries i les perspectives antiracista, feminista i LGBTI en les accions municipals i locals.

Publicacions

Produïm coneixement i pensament crític sobre fenòmens socials en forma d'articles i dossiers, per fer-los més accessibles a la població i per contribuir a la disputa davant les mirades i lectures hegemòniques de la realitat social.

Projectes

Sempre he sentit forces que em diuen com he de ser» publicat pel CIEMEN

RECERCA

Diagnòstic social amb dones d’origen amazic a Catalunya

Gràcies a un encàrrec del CIEMEN hem dissenyat i elaborat l’estudi Sempre he sentit forces que m’estiren i em diuen com he de ser (2022), recollit al Dossier 9 de Nationalia. El primer en centrar el treball de camp exclusivament en entendre la construcció identitària de les dones amazigues i la seva realitat. En el procés de recerca hem conegut les vivències de les dones que participants i comprès la naturalesa d’aquestes experiències, situant-les en el seu context social, polític i econòmic. També hem pogut identificar-ne les necessitats i demandes principals.

recerca

Pobles minoritzats, drets col·lectius i justícia global a Catalunya

L’estudi Pobles minoritzats, drets col·lectius i justícia global a Catalunya (2020), elaborat amb la Mariona Lladonosa, professora de la Universitat de Lleida, tracta sobre els drets col·lectius en el context català i es centra en les demandes dels col·lectius d’origen migrant a Catalunya provinents de pobles minoritzats. L’Estudi recull observacions de membres dels col·lectius amazic, armeni, caixmiri, fulani, gitano, sikh i soninké, la majoria dels quals són agents de l’àmbit polític i administratiu de Catalunya i el món associatiu. Recollit al Dossier 6 de Nationalia, inclou també un decàleg de propostes que beuen de les aportacions recollides durant el treball de camp.

Pla d’actuació

Transversalització de les polítiques migratòries i la perspectiva antiracista per a ens locals

Hem elaborat plans d’actuació per a introduir i transversalitzar la perspectiva antiracista en dos ens locals amb realitats territorials molt diferents: el Consell Comarcal del Pallars Jussà i el Consell Comarcal del Baix Llobregat. En la diagnosi, el disseny i l’execució d’aquests projectes hem treballat un equip de tres persones amb bagatges formatius i professionals diferents i coneixences situats. Plegades hem dut a terme un pla integral ajustat tant a les realitats dels territoris, com a les necessitats dels col·lectius migrants i racialitzats i del conjunt de les institucions públiques.

Formació i capacitació

La intervenció social en contextos de diversitat

Juntament amb la Cooperativa Perifèrica hem dissenyat sessions formatives sobre racisme, antiracisme i perspectiva interseccional orientades a revisar la pràctica diària dels equips professionals de serveis socials per assolir un abordatge integral. Les sessions formen part del programa «La intervenció social en contextos de diversitat» del Departament d’Interculturalitat i Pluralisme Religiós i la Direcció de Serveis de Drets de Ciutadania i estan dirigides als equips de Centres de Serveis Socials i professionals vinculats a l’Institut Municipal dels Serveis Socials (IMMS) de Barcelona.

Publicació

Pensar les identitats amb perspectiva nacional i de classe

L’entrevista de Xavier Puig i Sedano ens permet reflexionar extensament sobre la qüestió de les identitats amb perspectiva nacional i de classe. Durant la conversa, Özgür Güneş Öztürk, sòcia cooperativista de Col·lectivaT, i Mariona Lladonosa, professora de la Universitat de Lleida, plantegem que el reconeixement de les capacitats polítiques a les identitats subalternes és una estratègia de lluita per a la consecució de l’hegemonia cultural i material de les formes de construcció nacional en el nostre present històric.

Formació i capacitació

Formacions per treballar amb perspectiva antiracista

Som part de l’equip de formació del programa coordinat per la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme i dirigit a tot el personal públic de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu de les sessions és transferir coneixements clau en la transversalització de la perspectiva antiracista i la garantia de drets per a donar protecció a les persones migrades i racialitzades. Hem participat al disseny de les formacions i les hem impartit a les treballadores públiques dels Serveis Territorials de Lleida.

Publicació

Sobre l'Estat

Al text On és l’Estat? Publicat per Özgür Güneş Öztürk a Catarsi Magazín, analitzem les funcions dels estats capitalistes en contextos de catàstrofe i emergència. A partir de les conseqüències de la gestió del terratrèmol de 2023 a Turquia, ens interroguem sobre el rol de la construcció en l’acumulació de capital, la biopolítica, la relació entre educació i ciutadania i, finalment, el propi concepte de societat front a l’Estat.

Testimonis

Referències de les persones i entitats amb qui treballem

La col·laboració entre el CIEMEN i la sociòloga i investigadora Güneş Öztürk de Col·lectivaT, per elaborar el dossier “Sempre he sentit forces que m’estiren i em diuen com he de ser” va tenir lloc en plena pandèmia. Des del CIEMEN vam valorar positivament tot el procés d’elaboració perquè, tot i ser dur, Col·lectivaT va saber escoltar, empatitzar i donar resposta a les nostres necessitats. El treball va ser col·laboratiu amb retorns i intercanvi d’idees continu. Degut a la situació vam publicar-lo amb retard, però el resultat final creiem que és d’una gran qualitat i li tenim una especial estima per tot el que va implicar.

Elena Ferreiro, el CIEMEN

Els resultats obtinguts han estat els que s’havien plantejat. Els i les professionals dels serveis socials han conegut el marc conceptual i l’han pogut portar a la seva activitat professional quotidiana. Alhora la formació ha respost a un treball de disseny col·laboratiu on diferents experteses han treballat conjuntament per fer el disseny formatiu, valorar-ho i construir una proposta definitiva. Els espais interdisciplinaris treballats des de la generositat són garants de bons processos i productes.

Antonio Alcántara, La Perifèrica

Des del Consell Comarcal del Baix Llobregat vam encomanar la tasca d’elaboració del Pla Comarcal de transversalització de les polítiques migratòries en els serveis públics, el foment de la participació ciutadana i la dinamització comunitària a Col.lectivaT arrel de les valoracions positives que havíem rebut. Tant en el plantejament com en el desenvolupament del Pla i la seva jornada de treball i elaboració final, ens hem trobat amb dues professionals molt receptives, com son la Güneş Öztürk i l’Alba Cuevas, que en tot moment han recollit i han inclòs les nostres propostes a la tasca que estaven desenvolupant. El resultat final ha estat un Pla molt acurat que ens ha donat una diagnosi de la situació de la població immigrada i els serveis existents, i ens planteja el treball a realitzar en els propers 4 anys.

Aurora Taboada Basanta, Consell Comarcal del Baix Llobregat