Feb 8, 2024

Presentem una guia per transversalitzar la mirada de gènere en la docència


Portada de Guia per a una Docència Universitària amb Perspectiva de Gènere en el grau de Treball Social

Volem compartir amb vosaltres la Guia per a una Docència Universitària amb Perspectiva de Gènere en el grau de Treball Social. Un treball elaborat per la nostra companya Özgür Günes Öztürk i la professora lectora Mariona Lladonosa, que ofereix propostes, exemples de bones pràctiques, recursos docents i eines de consulta que permeten transversalitzar la perspectiva de gènere en la docència i impulsar idees transformadores en aquest àmbit.

Volem donar a conèixer la guia per posar en valor la tasca de la coautora i sòcia de Col·lectivaT, i també per reivindicar l’aposta de la cooperativa de treballar amb perspectiva feminista i antiracista, de conèixer i valorar el rol del treball social, com a disciplina i àmbit professional que vetlla per l’erradicació de les relacions i dinàmiques socials racistes i patriarcals. Sabem que les professionals dels serveis socials en general, i les treballadores socials en particular, són les que afronten a primera línia els reptes d’atendre de forma adequada i eficient les necessitats específiques, derivades de la realitat de les dones i persones racialitzades. Això fa encara més imprescindible transversalitzar la perspectiva de gènere i antiraccista en la formació de futures professionals.

A més a més, considerem que la guia elaborada per Öztürk i Lladonosa també és un recurs teòric i pràctic per fer una anàlisi de la realitat social existent amb l’objectiu de comprendre els mecanismes de discriminació, opressió i diferència, cosa que la fa útil també per a totes aquelles entitats que ofereixen formacions i capacitació sobre aquestes qüestions.