Apr 23, 2024

Les traductores, imprescindibles perquè els llibres viatgin arreu


Portada del libro Ara és el nostre moment: sexe, raça, classe i cura de les persones i el planeta


Aquest Sant Jordi trobareu a les llibreries l’últim llibre traduït per la nostra companya Pelin Doğan: Ara és el nostre moment: sexe, raça, classe i cura de les persones i el planeta. Escrit per l’autora feminista, socialista i antiracista Selma James, il·lustrat per Ra Malazo i editat per Tigre de Paper, posa en valor les tasques reproductives de les dones que permeten la reproducció de tota la espècie humana i assenyala la importància de respondre i organitzar-nos davant d’aquesta realitat. Una proposta política per avançar cap a una societat més justa i equitativa, on posem en comú tot el coneixement adquirit per les lluites socials de les darreres dècades i construïm punts de trobada abans que el capitalisme devori del tot el planeta i les nostres vides.

En una data com avui, on els carrers s’ompliran de llibres de tots els gèneres i per a totes les edats, volem posar en valor els oficis de traducció i correcció en el món editorial. Una feina imprescindible perquè els llibres viatgin, perquè els sabers i coneixements que neixen a un indret en forma d’històries, relats i propostes literàries puguin arribar a molts altres territoris, estendre’s arreu. Volem dignificar aquesta tasca, sovint invisible sota grans títols i autories, precaritzada i menystinguda. Una tasca que implica hores i hores de dedicació per interpretar i adaptar els continguts d’una llengua a una altra i corregir-ne les errades, enriquint també la llengua de destí. Un art del que totes gaudim encara que poques vegades reconeixem.

Sense les traductores i les correctores el pensament quedaria estancat als territoris d’origen i en l’època de la seva creació. Per això avui compartim el nostre orgull per la feina de traducció de la nostra companya, responsable de l’eix de serveis lingüístics de Col·lectivaT, i us animem a llegir Ara és el nostre moment! També us recomanem altres títols amb els que ha treballat Doğan, tots ells al voltant de la crítica social i la defensa de les llibertats i els drets col·lectius: Istanbul Istanbul, de Burhan Sönmez per Edicions Periscopi; Terra de ningú, de vàries autores (entre elles Özgür Güneş Öztürk, també companya de la cooperativa) amb Pol·len Edicions, i Arrestados, de Can Dündar amb Descontrol.